Thursday, February 3, 2011

Karenah Remaja

Okey..sekarang aq nak mengulas sedikit perihal masalah dalam kalangan pelajar @ remaja masa kini.
Sebagai bakal guru, cewah...HEHE...aq agak risau bila melihat keadaan pelajar sekarang ne.Terutama sekali sikap pelajar-pelajar tersebut. Bukan nak mengata la,tapi kebanyakannya, sumanya OUT..even budak skola rendah skali pun...Entah ape ntah yang jadi nanti tym aq pulak turun ke padang, dan bila aq dah officially jadi GURU..
Tengok je la skrg ne..umo bru SETAHUN jagung, tapi perangai..alahai..mengalahkan MAK CIK PAK CIK, SUAMI ISTERI..mcm owg yg dah kawen..Aq sndri pn pena kapel,tp xpena la smpai cmtu skali..Ade gak batas pergaulannye adeq oi...Ne la dy realiti pelajar-pelajar zaman sekarang ne. Lepas tu plak, ada student yang berani melawan guru..Sampaikan kereta guru yang kne hentam gara-gara nak balas dendam sebab cikgu tu dh hukum dy..Ada ke patut??..Owg hukum @ denda tu sebab nk mendidik,bukannya saje2 je nak menghukum.
To adeq2 yang kat luar sana, buka mata, buka minda korang. Tepuk dada, tanya iman. Kalo korg wat cmne, satu hari nanti owg akan buat cmtu balek kat korg..Cayela...


P/s: ne sekadar renungan..xde kaitan dgn yg hidup mahupn yang telah meninggal dunia.HARAP MAKLUM.

4 comments:

farhan asris said...

well...tu la hakikat dak2 skarang...tgok dak2 kat kl kite tu pon dah cukup.....mmg terok gile...sama2 kita doa tak dapat situasi gini...kalau dapat....tu lah ujian pertama kite jadi cikgu ahaha

Cik Leen_Dewi Syifa said...

btul tue dayah..Unty pun mrh student..last2..eta dy kena calar..siksaY nk bdpn dgn student yg dah over nie~~

STORY OF ME said...

farhan asris...yaya...especially kat area2 bandar cmne....mak aii..mmg terok gle kowt...kalo dpt kat pendalamn ok lagi..ade akak cnior cte at aq.dak2 bndr xkn peduli ko mngaja kat dpn..dak2 pndlmn,ko nk balek pon dorg sedey taw...

cik leen..ya kan....tu nmanya cabaran yg plu kta tempoh lpas graduate nnt..hmm..

farhan asris said...

wah kalo camtu jom ramai2 kite isi pedalaman...jom jom